"Men vad är det jag håller på med? Sitter jag och sågar i bordet?"
Jag tvivlar allt som oftast på att jag hör hemma i köket, kön till trots. Jag är inte bra på att laga mat och har inte särskilt bra tålamod - jag orkar inte mäta upp och tar överhuvudtaget inte tid på någonting. Så det har sina förklaringar. Men idag blev det tvunget att göra ett undantag, ibland gör även jag sådana. Principer är till för att då och då motbevisas. I vilket fall har jag idag slängt ihop en morotskaka... det vill säga om morotskakor är sånt man slänger ihop. Jag bjussar på mitt recept, för jag är snäll. (och trots att jag inte riktigt hänger i köket är det trots allt ett recept jag själv har modifierat!) Till kakan behöver du: 8 dl fint rivna morötter (i runda slängar: 1kg(!) morötter) 3 dl majsolja 3 dl socker 4 ägg 5 dl vetemjöl 2 tsk kanel 1 tsk bikarbonat 2 tsk bakpulver 1 tsk salt Till toppingen: ca 300g färskost florsocker (här finns inga restriktioner. Toppingen ska vara lättarbetat med fast.) Kokos (vilket är helt frivilligt) Sedan kan det också vara trevligt med bra musik. Det underlättar. Jag väljer helst Dolly Parton eller någon julskiva (trots att det bara är Oktober, ja), men här kan du ju göra hur du känner. Det enda som är jobbigt med det här receptet är mer eller mindre själva skalningen och rivningen av morötterna. Mest för att det tar på lång tid och är så förbaskat tråkigt. Them morötter varken skalar eller river sig själv och det är verkligen inget underhållningsvärde i att skala och riva ca ett kilo morötter - trust me. Men så fort det är gjort är resten av receptet rena rama barnkalaset, jag lovar! Börja med att skala och riva morötterna (så är det tråkiga gjort). Efter det kan du sätta ungen på 175 grader och bröa en form, som för att ta en paus från övrigt arbete. Vispa ihop majsoljan med sockret. Helst ska det bli jämnt, men jag är inte petig och det rättar oftast till sig sen. Speciellt efter att du haft i äggen, vilka du ska kläcka i när du tröttnat på att vispa olja och socker - ta det ett och ett och rör smeten jämn emellan. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver, salt) i en bunke för sig. Allt ska vara relativt jämnt fördelat för att smeten sen i sin tur ska bli så jämn som möjligt. Rör ner mjölblandningen, i socker/olja/äggsmeten, lite i taget. När smeten sedan känns jämn och (i alla fall nästintill) slät är det dags för morötterna. Vänd ner morötterna. Det kommer se ut som något väldigt oaptitligt, men i slutändan kommer det bli bra ändå. Nu ska smeten ner i den redan brö'ade formen. Sedan gräddas kakan i ca 50 minuter (jag brukar ha 50 minuter som riktlinje snarare än lag. Kolla och känn efter själv). När kakan känns klar låter du den stå och svalna. Under tiden gör du toppingen som i princip bara går ut på att blanda färskosten med florsockret så jämnt som möjligt. Gå på egen känsla, men låt "ju mer socker ju fastare kräm" vara ledord. Vill man kan man strö kokos över härligheten. Dessutom kan man innan man drar på med krämen skära isär kakan (så att man får två stycken) och också bre kräm emellan, lite som en tårta. Klart. Nu är jag trött på mig själv, så nu ska jag gå och göra något annat. |
|
» kommentera? » tillbaka upp |
Gammalt: » augusti 2006 » september 2006 » oktober 2006 » november 2006 » december 2006 » januari 2007 » februari 2007 » mars 2007 » april 2007 » maj 2007 » juni 2007 » juli 2007 » augusti 2007 » september 2007 » oktober 2007 » november 2007 » december 2007 » januari 2008 » februari 2008 » mars 2008 » april 2008 » maj 2008 » juni 2008 » juli 2008 » augusti 2008 » september 2008 » oktober 2008 » november 2008 » december 2008 » januari 2009 » februari 2009 » mars 2009 » april 2009 » maj 2009 » juni 2009 » juli 2009 » augusti 2009 » februari 2010 |